novice

zadnja novica

V soboto 7. aprila 2018 se je Marina poslovila iz zemeljskih dimenzij. V tišini ostaja povezana z vsemi za vedno.
07.04.2018

8. EPIDAURUS-FESTIVAL 2014, CAVTAT, HRVAŠKA

15.09.2014

9. septembra 2014 je Marina Horak izvedla recital z deli Beethovna, Jurija Mihevca in Chopina na 8. EPIDAURUS-FESTIVALU, CAVTAT, HRVAŠKA. Poročilo o koncertu objavljamo v originalu:

9. rujna (septembra) bio je dan za pamćenje s trostrukim užitkom pri Epidaurus festivalu  Kad smo se danas u društvu katalanskog, brazilskog, talijanskog, hrvatskog i slovenskog umjetnika u Cavtatu počastili kolačem koji se zvao Trostruki užitak nitko od nas nije mogao ni slutiti da će to podsjetiti na jučerašnji događaj.  

Večer je otvorio vješti predavač profesor Tihomir Petrović iz Zagreba sa svojim nadahnutim i vječno poučnim predavanjima. Prof. Petrović zbori o glazbi s toliko žara, on to radi bez problema jednako nadahnuto i na hrvatskom i engleskomtako da pored njegova izlaganja o Beatlesima svatko bi zavolio glazbu, vjerojatno i onaj tko ju još ne osjeća dovoljno bliskom. Usljedilo je otvorenje izložbe zavičajnog značaja, lokalne umjetnice Luce Đuraš, konavoke s dubrovačkom adresom.

Tako smo napojili duše riječju, lijepim mislima, oči krasnim bojama našeg podneblja s motivima cvijeća i razigranih Konavljana u svom plesu i bogatim nošnjama.

Za kraj, onaj treći užitak bila je glazba i to iznesena znalački, kulturno, estetski i promišljeno. Riječ je o glasovirskom recitalu Marine Horak iz Ljubljane, trenutne prof. na ljubljanskoj akademiji, koja je pojava prave simbioze duše  misli i djela ruku koje cijeli jedan vijek, a možda i prije toga ne samo sviraju klavir već ga žive i dožive u punom smislu riječi.

Bez suvišnih pokreta Marina Horak oprezna kao najvještiji mačak – njen dug i studiozan rad već dugi niz godina rezultirao je da se Marina Horak s bilo kojim glasovirom koji se stavlja pred nju stapa, postaje jedno jedino tijelo i duša – oni imaju tajne koje nam povjeravaju bez prestanka, bez rezerve. Njen forte je zdrav, njen piano je lijep, a između njih još dodatni spektar lijepo posloženih boja.

Tako je recital gospođe Horak pravi izlet u tajanstvenost: malih ljupkih, promišljenih frazi i škrinju prepunu tajni koje nam rado iskazuje, maksimalno uživajući u cijelom tom procesu: često s osmijehom, razdragana, ali i potpuno ozbiljna.  

Objavljeno na elektronskem mediju dubrovniknet.hr